dimecres, 28 de desembre del 2016

Experiment: Determinació del pH amb col llombarda

Com he explicat en l´anterior entrada, he seleccionat d´entre les webs temàtiques una web de ciències. I dintre d´aquesta el punt de blogs: Recerca en acció.
Aquesta web em sembla molt interessant per a la especialitat de Química.
La cerca m´ha portat a diversos experiments: mesura de la pressió atmosfèrica amb un aneguet de goma, determinació del pH amb col llombarda, fem fractals de plata, la llei de Charles, les moltes aplicacions del Germani, formació d´un líquid a partir de dos sòlids,... i d´entre tots aquests, m´ha paregut molt interessant el de la determinació de pH amb col llombarda, per això vull compartir-lo amb tots vosaltes.





Tema 4. Informació a Internet

Hola a tots i Bon Nadal!
En aquest tema ens han explicat que internet pot ser un recurs pedagògic valuós. Que amb l´utilització d´internet el temps i l´espai ja no tenen el mateix valor o significat que tenien a l´escola tradicional, ja que podem accedir molt fàcilment a persones, llocs, dades, informacions i coneixements. Internet, ben articulada amb els elements didàctics, pot contribuir de manera molt eficaç a la dinàmica i la tranferència entre el sistema educatiu i la societat.
Tots aquestos avantatges poden ser igualment interessants tant per al treball dels docents, així com també per al dels alumnes.

El professorat ens ha ofertat un gran ventall de webs temàtiques i portals educatius perquè els utilitzem, naveguem i descobrim totes les possibilitats educatives que ens ofereixen.
La tasca que ens han demanat en aquest tema és el de navegar per Internet. Per a fer-la hem navegat de forma lliure per les webs que més ens han interessat de tot el llistat. D´aquesta manera hem anat obtenint altres webs amb URL diferents. Hem anotat 2 adreces web desde les webs educatives i una adreça a partir d´un portal educatiu.
Amb eixes 3 webs, hem elaborat un treball on apareix el títol, l´adreça web, una breu descripció  i un comentari personal.

D'entre les webs temàtiques, he seleccionat una web de ciències i una altra d'educació, són les següents:
 Aquesta web em sembla molt interessant per a la meua especialitat. Des del meu punt de vista, dins de l'assignatura de Química és molt important la part d´experimentar. En Química, s´explica normalment molta teoria i molts conceptes nous que els alumnes no poden acabar d´entendre perquè no són conceptes que habitualment s´utilitzen en el dia a dia. Per això, crec  que és essencial els experiments en aquesta assignatura, per a que els alumnes puguen observar i demostrat tot allò que expliquen els llibres.
Per la qual cosa aquesta web m´ha semblat una gran ajuda per a professors i alumnes al exposar una sèrie d´experiments senzills i els vídeos demostratius d´ells.
Aquesta web es un agregador de blogs d´Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat. I es poden agregar blogs tant en castellà com en català.
Encara que la meua especialitat no és Infantil i Primària, m´he decantat per aquesta web perquè tinc una xiqueta de 6 anys i m´ha semblat una web molt interessant i molt enriquidora per practicar molt exercicis amb els xiquets. Crec que aquesta pàgina ajuda tant a pares com a docents, dóna moltes idees i és un bon recurs motodològic. 

D'entre els portals educatius he triat el EDU365. Es un portal educatiu molt complet en molts aspectes. És un portal adreçat a l´alumnat dels escoles i instituts i a les seues famílies, tot i que qualsevol usuari pot fer ús dels recursos que hi apareixen.


Després de navegar per les webs temàticas i els portals educatius, em quedaria amb el portal educatiu EDU365 perquè crec que és un portal  molt útil per a qualsevol etapa escolar. A més està molt actualitzat i el docent que ho visite d'una manera contínua estarà al tant de qualsevol novetat.



dimarts, 6 de desembre del 2016

TILC: Comunicació a Internet

Hola de nou!

Ja estem aquí una setmana més. Durant aquesta setmana hem estat treballant com diu el títol d'aquesta entrada, la Comunicació a Internet.
En primer lloc hem vist la importància de la comunicació. A l´alula, el professor ha de guiar i orientar al alumnat i aquest ha de participar-hi, es crea per tant un escenari de comunicació i s´hi constitueix una xarxa social. Però, actualment, el terme "xarxa social" s´utilitza en relacions virtuals que no impliquen presència humana.
 
Hem treballat els avantatges i inconvenients de les xarxes socials. I com utilitzar-les d'una manera responsable.
Hem vist diferents tipus de xarxes socials: Facebook, Tuenti, Edmodo, Youtube, ... Algunes d'aquestes poden ser utilitzades en el camp de l'educació i unes altres tenen una fi més social.





 Com a activitat d´aquesta unitat, hem participat en un fòrum de debat sobre les xarxes socials al ensenyament, amb dos fils principals: avantatges i inconvenients/perills i ús de xarxes socials.


Una xarxa social que crec molt interessant es Edmodo ja que permet la comunicació a l´àmbit educatiu, permet fer grups i compartir tot el material i tota l´informació que vullguem amb els alumnes. M´he registrat com a professora i he pogut navegar i utilitzar totes les possibilitats d´aquest recurs.
Amb els alumnes utilitzaria aquesta xarxa social perquè m'ha semblat molt completa. A més es poden fer moltes coses perquè té moltes possibilitats educatives. Una proposta d´us d´aquesta xarxa social seria que una vegada explicat el tema de l'assignatura a classe es crea un grup on es comparteixen arxius, enllaços i vídeos. També es pot llançar enquestes als alumnes y assignar tasques i gestionar les qualificacions de les mateixes. Tot això gestionat mitjançant un calendari de classe fet a la mateixa xarxa. D´aquesta manera hi hauria una comunicació constant.



El "m-learning", és l´aprenentatge mòbil. Aquest ofereix mètodes moders de suport al procés d´aprenentatge mitjançant l´ús d´instruments mòbils, com ordinadors portàtils, tabletes informàtiques, telèfons intel.ligents, telèfons mòbils, ...
Jo crec que aquest aprenentatge està començant a obrir noves possibilitats i reptes en l'àmbit educatiu, es una manera de completar les explicacions del mestre i de millorar el rendiment a causa d´una major implicació de l´estudiant enfront a l´ensenyament tradicional.

diumenge, 27 de novembre del 2016

La llengua i les TIC

Hola, què tal la setmana?

En l'entrada d'avui al meu blog vaig a explicar-vos el que he fet en aquesta segona unitat. 
En primer lloc he navegat per diferents diccionaris online que ens ha proporcionat el professorat de l'assignatura. Aquests diccionaris són els següents:
  1. DIEC: Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans
  2. Diccionari català-valencià-balear 
  3. Diccionari de l´Enciclopèdia Catalana 
  4. Optimot: És un diccionari de diccionaris.
  5. TERMCAT: Des d'ací es pot accedir a d'altres diccionaris i glossaris.       

A continuació he buscat la paraula "reactor" en tres d'aquests diccionaris i he escrit les diferents definicions obtingudes i una breu comparació entre aquests.
D'entre tots els diccionaris utilitzats, el que més m'agrada és el TERMCAT perquè et permet accedir a altres diccionaris agrupats per temàtiques i d'aquesta manera la cerca és més directa. 
 
També he utilitzat dues encliclopèdies:
  1. Enciclopèdia Catalana online 
  2. Enciclopèdies de ciència 

Després de navegar pel contingut d'aquestes enciclopèdies, he seleccionat un concepte de la meua especialitat "Reacció Química" i ho he buscat en l'Enciclopèdia Catalana online.

Tot seguit he llegit el text sobre netiquetes i he après totes les coses que cal tenir en compte a l´hora de comunicar-nos a través de la xarxa.

Per acabar aquesta unitat he utilitzat una aplicació cridada wordle. Amb ella es poden crear núvols de paraules a partir d'una definició o un tema. És una aplicació que segur agrada molt als alumnes. En utilitzar el worlde he tingut problemes i he utilitzat una altra aplicació tagul que ha recomanat un company en el xat sobre els dubtes del tema 2. La finalitat d'aquesta aplicació és la mateixa i aquest és el resultat:





Espere que l´entrada de hui vos haja semblat interessant. Fins a la pròxima!


diumenge, 20 de novembre del 2016

Recomanació d´un vídeo

Ara vos recomane aquest vídeo que he cercat al canal de youtube_tv3. Es un vídeo molt curtet però molt emotiu. El recomane perquè és molt humà.





No hi han paraules, veritat?

Coneixements previs sobre TIC

He de dir que no tinc molts coneixements sobre les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Utilitze l´ordinador, el mòbil, la tablet i la càmera, el necessari per a la meua vida diaria.

Hui en dia, la veritat, és molt important usar les noves tecnologies o de seguida quedes obsolet.
Les pàgines web que més visite son:
hotmail, facebook i google

PRESENTACIÓ

Hola a tots i benvinguts al meu primer blog. 

Sóc Esther Ayela, visc a Mutxamel  i sóc Enginyera Química.

Amb aquest blog personal compartiré amb vosaltres l´evolució dels coneixements adquirits al llarg de l´assignatura TIC i dinàmica d´aula aplicades al tractament integrat de llengües i continguts.
 

Espere que vos agrade el meu blog.