diumenge, 29 de gener del 2017

Fi de l´assignatura TIC i TILC



 Bon dia!

Aquesta setmana hem fet una tasca molt especial. Hem fet un vídeo explicant la proposta de l’experiència amb TIC que vam dissenyar al tema anterior i l’hem penjat a You Tube. 

Amics, esta assignatura s’està acabant. Vull dir-vos que he aprés molt, que no sabia ni podia imaginar tots els recursos que existixen en la web i que em van a ser de gran ajuda en la meua carrera com a docent. Mai havia creat un blog i em sent molt orgullosa de saber fer-ho, ni tampoc havia pujat un vídeo a YouTube entre altres coses. Crec que d´entre totes les assignatures que he cursat en la meua carrera i cursos, esta és de les més interessants i útils. 

Que vos vaja bé a tots!.


dimecres, 25 de gener del 2017

Tema 7: Experiències TIC a l´aula

Bon dia a tots!

Aquest nou tema s'ha centrat en mostrar exemples del que es pot fer en l'aula amb les TIC, és a dir, experiències on les TIC siguen el recurs principal o un dels recursos utilitzats en el procés d´ensenyament-aprenentatge.

Hem vist tres qüestions que com a docens deuriem de tenir previstes quan vulguem desenvolupar una experiència docent amb TIC:
  1. Organització de l´aula (maquinari): l´aula d´informàtica deu tenir un ordinador per taula però a les aules normals ha d'haver un racó de l'ordinador amb 2-4 ordinadors per a realitzar tasques. A més el millor es tenir al centre un aula mòbil, aquesta crec que és la millor opció. En la següent figura es pot veure una d´aquestes aules mòbils.



  1. Programes i aplicacions web (programari): aquesta part es la dels continguts que s´utilitzen per treballar amb el maquinari.
  2. Aspectes pedagògics: en aquest apartat hem vist una presentació o s´exposen els aspectes que hem de tenir en compte a l'hora de pensar a integrar les TIC als centres educatius. S´ha exposat un nou model educatiu amb TIC i TAC.
    • Les TIC: Tecnologies de la Informació i la Comunicació
    • Les TAC: Tecnologies de l´Aprenentatge i el Coneixement I Técniques d´Aprenentatge Col.laboratiu.
Un altra qüestió pedagògica important és la competència digital docent, es a dir, les capacitats que ha de tenir el docent per tal de treballar amb les TIC.
Hi han diversos tipus de competències: coneixement tecnològic, disciplinar i pedagògic. Totes aquestes competències juntes conformen les capacitats que ha de tenir el professorat. El model TPACK ho explica amb aquest gràfic:



 El ideal estaria al centre d´aquest gràfic i correspondria al coneixement tecnològic-pedagògic-disciplinar que és el coneiximent requerit pels docents per integrar la tecnologia en l´ensenyament de qualsevol àrea disciplinar.

Crec que s´ha d´intentar arribar al model TPACK, que ha d´haver-hi un equilibri. Suponc que el meu fort es el coneiximent disciplinar i que els altres dos estic aprenent-los.

També hem vist molts vídeos d´experiències educatives al centre i l´aula. Després de veure totes aquestes experiències la que més m´agradat es la de l´obra d´Albert Casals, El món sobre rodes. Crec que s´aplica el model TPACK clarament.

Totes aquestes experiències educatives m´han donat moltes idees per a realitzar la tasca que ens han demanat en aquest tema: realitzar una proposta d´una experiència educativa basada en les TIC.

 El projecte que he elegit s´anomena: La Taula Periòdica al nostre voltant. El nivell educatiu seria 4t d´ESO i el àrea Física i Química.
Aquesta experiència consistix en fer grups de 4 i assignar a cada grup 4 elements. Els alumnes han de buscar informació d´aquests elements a classe utilitzant les tauletes tàctils i els ordinadors. Han de fixar-se en la seua utilitat al mon actual, es a dir, el la utilitat d´aquests per a arribar a obtenir productes que tenim al nostre volat. Una web que està molt be es la següent: La Química de la vida

Una vegada els alumnes tinguen aquesta informació, eixiran al carrer a buscar eixos productes i faran un vídeo amb l´explicació de les reaccions químiques i processos pels quals passen els elements seleccionats per a obtenir el producte final.
Amb aquesta experiència es vol fer entendre als alunes que no tot es teoria, que el més important és que això estudiat a classe ho tenim totes les dies a casa i al carrer, i que ho vegen ells mateix serà molt motivador.


dimarts, 17 de gener del 2017

Maquinari TIC



Hola a tots!!
Aquesta setmana anem a parlar del maquinari que segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans és el “conjunt d’elements físics d’un sistema informàtic, que generalment es compon d’una unitat central i de perifèrics”.
Actualment existeix molta tecnologia que pot ser utilitzada als centres com a recurs material. En aquest tema hem vist els dos més complets per a poder ser utilitzats a les classes: la pissarra digital i la tableta tàctil.
 
·         La pissarra digital: es un sistema tecnològic que consisteix en un ordinador multimèdia, generalment connectat a Internet, i un videoprojector que projecta sobre una pantalla allò que es veu al monitor de l’ordinador. Existeix la pissarra digital no interactiva (PD) i la pissarra digital interactiva (PDI). També tenim un tercer model, els anomenats panells tàctils, aquests son semblants a les tauletes tàctils.
·         La tauleta tàctil: es un tipus d’ordinador portàtil més gran que un mòbil i amb pantalla tàctil.

La tauleta tàctil si que la coneixia però no sabia la quantitat de coses que es poden fer amb la pissarra digital. Jo el que recomanaria seria per als centres les pissarres digitals i a poder ser les anomenats panells tàctils, me pareixen un gran avanç.

La tasca d’aquesta setmana ha consistit en fer una proposta d’activitat que faríem a l’aula utilitzant la pissarra digital. He fet una activitat per aprendre la taula periòdica i les característiques de cada element. La taula periòdica es presenta en la pissarra digital tàctil, i quan toquem un element s'obri una pantalla on apareixen les característiques principals d'aquest. D'aquesta manera es va explicant element a element tota la taula.

Crec que el maquinari es molt importat actualment al mon de l’ensenyança. Es primordial incloure la tecnologia als centres educatius però està clar que els preus encara que són més baixos que fa uns anys segueixen sent cars per als pressupostos dels centres.


Per altra banda, les TIC s´han d´utilitzar correctament, de res serveix el que mostra el vídeo següent. 


Al vídeo s’utilitza la mateixa metodologia encara que els alumnes tinguen un ordinador i la mestra la pissarra digital.

Com a docents que som hi ha que utilitzar la tecnologia que ens ofereix el centre, ja siga poca o molta, d’una manera productiva, exprimint al màxim les seues possibilitats i ja pensant el nou recurs tecnològic que necessitaríem i que en el moment que es puga, anem a demanar.

dimecres, 11 de gener del 2017

Tema 5: aprenentatge a Internet



Hola a tots! Com va?

Aquesta setmana hem tractat el tema “TILC: Aprenentatge a Internet”. Dintre d’aquest terme hem estudiat dos aspectes: continent i contingut.

  • Continent: són plataformes en les quals es poden desenvolupar processos d'ensenyament-aprenentatge com cursos, assignatures,... i s’anomenen LMS (Learning Management Systems).

  • Contingut: està constituït pels recursos específics per a construir processos d'ensenyament-aprenentatge significatius. Els principals recursos són: WebQuests, aceres del tresor, blogs i els wikis.
o    WebQuests: és un tipus d’activitat didàctica que consisteix en una investigació guiada. En aquesta activitat els alumnes cerquen informació a la web i han d’investigar-la i transformar-la per a resoldre una sèrie de situacions. Per poder crear un WebQuest es han recomanat ua pàgina web: Crear WebQuest

o   Cacera del tresor: en primer lloc es proposa una sèrie de preguntes i es donen les URLs per a poder aconseguir les respostes a Internet. A continuació, es planteja una última pregunta que els alumnes han d’intentar resoldre en grup a partir de la informació obtinguda de les qüestiones anteriors.

o   Blogs: és un lloc web que recopila cronològicament textos o articles d’un o diversos autors. La temàtica de cada blog es particular. Aquests poden ser educatius, personals, tecnològics, científics,...

o   Wikis: és una web que pot ser creada per un grup d’usuaris i pot ser editada per qualsevol d’ells.

Seguint la tasca que ens ha plantejat el professorat de l´assignatura, he navegat per les webs que ens han recomanat dintre de cada recurs específic anteriorment explicat. A continuació he seleccionat un i l´he recomanat a un taulell digital col·lectiu posant un post-it que continga el meu nom, què es recomana, el títol, una breu descripció i la URL de la web.
 
Per a aquesta tasca he seleccionat una WebQuest que s’anomena el mètode científic i el que pretén és que els alumnes recreen la investigació del Dr. Semmelweis.
Aquesta WebQuest ajuda al alumne a familiaritzar-se amb el procés de recerca defenent la teoria que no hi ha un únic mètode científic, sinó molts. També pretén que l’alumne aprenga a investigar de forma sistemàtica i amb un cert rigor.

A més m’ha paregut molt interessant d´entre de les caceres del tresor una web d’anàlisi químic d’aliments, d´entre els blogs un d´educació Anem a pams i de les wikis un treball d´estudiants titulat Astroclàssica.

Fins a la pròxima!